Vízfogyasztással a gyermekek elhízása ellen

PharmaOnline 2016.04.12.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint a túlsúlyos vagy elhízott kisgyermekek száma 1990 és 2014 között 31 millióról 41 millióra nőtt. Az OGYEI kampányol.
A gyermekelhízás elleni küzdelem érdekében hetedik alkalommal hirdeti meg a magyarországi általános iskolák számára a vízfogyasztást népszerűsítő programját az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A HAPPY-Hét során a gyerekek az OGYÉI által kidolgozott, kreativitást, ügyességet igénylő feladatok, játékos programok és interaktív oktatóanyagok segítségével ismerkednek az egészséges folyadékfogyasztási szokásokkal – derül ki az OGYEI közleményéből.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint a túlsúlyos vagy elhízott kisgyermekek száma 1990 és 2014 között 31 millióról 41 millióra nőtt, és leggyorsabban az alacsony, valamint a közepes jövedelmű országokban élő gyermekeknél növekszik. A túlsúlyosság és elhízás hatással lehet egy gyermek életminőségére – mivel sok akadállyal kell szembenéznie, beleértve fizikai, pszichikai és egészségügyi problémákat is – és az iskolázottság szintjére is. Nagy a valószínűsége annak, hogy az érintett gyermekek felnőttként is elhízottak maradnak, és ez komoly egészségügyi és gazdasági kockázatot jelent nekik, a családjuknak és a társadalomnak is – figyelmeztet a WHO.

Ugyanakkor a megfelelő folyadékfogyasztás nélkülözhetetlen mindenki, de különösen a gyermekek számára. A Környezet és Egészség Interminiszteriális Konferencia már 2010-ben célul tűzte ki, hogy az európai régióban minden gyermek számára az iskolában is biztosított legyen az egészséges ivóvíz.

Mit mutatnak a számok?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) felmérése szerint Magyarországon a 6–12 éves korosztály negyede túlsúlyos vagy elhízott. A szövetség 2014-ben Dunaharasztiban és 2015-ben Szerencsen indította el a Gyermekek Egészsége (GYERE) programot, amelynek célja többek között a gyermekkori elhízás visszaszorítása.

A vizsgálatban összesen 2126 – 6–12 év közötti – gyermek vett részt (1424 Dunaharasztiban és 702 Szerencsen). A felmérés eredményeinek tükrében elmondható, hogy Dunaharasztiban a vizsgált gyermekek több mint negyede, a szerencsi diákok mintegy harmada súlyfelesleggel rendelkezik. A vizsgálat eredményeiből az is látszik, hogy az idősebb korcsoportban – leginkább a fiúknál – gyakoribb a többletsúly.

Az MDOSZ vonatkozó felmérései is azt támasztják alá, hogy a túlsúly és az elhízás már a gyermekek körében is nagy számban fordul elő, ezért fontos kiemelt figyelmet fordítani az egészséges táplálkozásra, amelynek fontos része a megfelelő folyadékfogyasztás, a cukros üdítőitalok fogyasztásának csökkentése is.

Mit tehet az iskola? Mit tehetnek a szülők?

Az MDOSZ tapasztalatai összhangban állnak az európai adatokkal – hívja fel a lakosság figyelmét az OGYÉI főigazgatója. A cukros üdítő fogyasztása a gyermekkori elhízásban kiemelt kockázati tényező, a bevitel csökkentése bizonyítottan hatékony prevenciós eszköz. Többek között ezért indította útjára az intézet a magyarországi általános iskolák körében a vízfogyasztást népszerűsítő programját. A HAPPY-Hét (HAPPY – Hungarian Aqua Promoting Program in the Young) hosszú távú célja, hogy az iskolák fenntartói, a szülők és esetleges támogatók segítségével minden iskolában garantálják – a mosdón kívül is – az ingyenes vízvétel lehetőségét. Fontos lenne, hogy a vízfogyasztás növelésével párhuzamosan csökkenjen a cukrosüdítő-bevitel és ezáltal a gyermekkori elhízás előfordulásának gyakorisága.

A csapvíz Magyarország legalapvetőbb és legszigorúbban ellenőrzött élelmiszere, sőt elmondható, hogy az ország több pontján a csapvíz minősége az ásványvízével is vetekszik – hívja fel a szülők figyelmét dr. Pozsgay Csilla, így elegendő egy ivópalackot biztosítani a gyerekeknek, felesleges cukros üdítőitalt csomagolni az uzsonna mellé. A csapvíz biztonságos, egészséges, környezetkímélő, olcsó és hozzáférése kényelmes. Biztonságos, mert Magyarországon ivóvíz csak olyan víz lehet, amely eleget tesz a jogszabályban rögzített szigorú határértékeknek.

A víziközmű-szolgáltatók kötelesek valamennyi ivóvízbázis üzemeltetését és felügyeletét az illetékes hatóságok által jóváhagyott vízbázisvédelmi tervek előírásai szerint ellátni. Emellett kötelesek rendszereiket az egészségügyi hatóságok által jóváhagyott, folyamatosan felülvizsgált és továbbfejlesztett vízbiztonsági terveknek megfelelően üzemeltetni. E tervek kockázati alapon értékelik az ivóvízellátás összes potenciálisan megjelenő egészségi veszélyét, és megfelelő megelőző, illetve kockázatkezelő intézkedéseket rendelnek mindegyik mellé.

A csapvíz egészséges, mert hozzájárul a szervezet megfelelő hidratáltságához, nem tartalmaz cukrot, nem károsítja a fogakat, fogyasztása nem vezet súlytöbblet kialakulásához, emellett mindig frissen fogyasztható.
A csapvíz környezetkímélő, mert nem terheli a környezetet a szétszórt műanyag palackokkal és szállítása során nincs kibocsátott égéstermék.
A csapvíz olcsó, mert egy liter a csatornadíjjal együtt kb. 50 fillérbe kerül.

forrás: http://www.pharmaonline.hu/aktualis/cikk/vizfogyasztassal_a_gyermekek_elhizasa_ellen?utm_source=newsletter&utm_medium=pharma_online_hirlevel&utm_campaign=16329