Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


The European health report 2015

The European health report 2015 : Targets and beyond – Reaching new frontiers in evidence . — Copenhagen : World Health Organization Regional Office for Europe, 2015. — 150 p (L.sz.: WE1107 [DVD/WHO/2015/18])

Az Európai Egészségügyi Jelentés a WHO Regionális Irodájának háromévente megjelenő kiemelt fontosságú kiadványa. Az előzőleg 2012-ben kiadott jelentés a 2010-es mérések alapadatait tartalmazza kiindulásként a 2020-as egészségügyi célkitűzések („Health 2020” ) megvalósítása felé vezető úton, a 2015-ös jelentés viszont már a 2012 óta elért eredményeket tükrözi.

A célkitűzések az alábbiakra irányulnak: a korai halálozás csökkentése, a születéskor várható élettartam növelése, az egyenlőtlenségek visszaszorítása, a jóllét fokozása, az egészségügyi fedezet egyetemessé tétele és az országos célok kitűzésének szorgalmazása. A hat céllal kapcsolatban rendelkezésre álló adatok értékelése egyaránt kimutatja a fejlesztések nyomán a Régió viszonylatában létrejövő eredményeket, illetve a fokozottabb népegészségügyi fellépést igénylő területeket. Bár a kiadvány előrelépést elsősorban regionális szinten jelez, a döntéshozók számára hasznos információval szolgál az országos szintű fejlesztésekhez is. Mind e mellett minden a „Health 2020” célkitűzés megvalósítását szem előtt tartó népegészségügyi szakember, tudományos intézet, nemkormányzati szervezet számára értékes információt nyújt egészségfejlesztő, jóllétet előmozdító törekvéseik megvalósításához.