Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Világjelentés az idősödésről és az egészségről

World report on ageing and health . — Geneva : World Health Organization, 2015. — 260 p. (L.sz.: WE1106 [DVD/WHO/2015/17])

Az egyes országok lakosságának elöregedése világszerte felgyorsuló folyamat, és minthogy napjainkra nagymértékben kitolódott a születéskor várható élettartam, ez mára jóval 60 éves kor fölé tehető. Mindez komoly hatást gyakorol az egészségi állapotra, az egészségügyi rendszerekre, ezek humán erőforrására és költségvetésére.
A jelenlegi egészségügyi rendszerek kevéssé igazodnak az idős populációk igényeihez, így a „Világjelentés az idősödésről és az egészségről” című WHO kiadvány ajánlásaival kívánja előmozdítani az idősödő populációk igényeinek megfelelő stratégiák kialakítását és az idősek számára nyújtandó egészségügyi szolgáltatásokat.

A kiadvány az egyes országok tapasztalatán át szemlélteti, hogy bizonyos problémákra milyen újító megoldások alkalmazhatóak. A vizsgált témák skálája az idős populációk számára nyújtott átfogó ellátástól a személyre szabott szolgáltatásokig, az idős emberek kényelmét és biztonságát szolgáló stratégiákig és a hosszú távú ellátásban jelentkező problémák megoldásáig terjed. A kiadvány gazdag anyaga kiindulási alapnak tekinthető az idősödő populációk egészségét szolgáló innovatív intézkedésekhez.

A kiadvány a könyvtár katalógusából letölthető.