Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Nolte, Ellen : Assessing chronic disease management in European health systems

Nolte, Ellen : Assessing chronic disease management in European health systems : Concepts and approaches . — Copenhagen : WHO Regional Office for Europe : European Observatory on Health Systems and Policies, 2014. — 111 p. (L.sz.: WE1077 [DVD/2014/28])

A két kötetből álló könyv az Európai Unió Hetedik Keretprogramja keretében finanszírozott DISMEVAL (a betegségmenedzsment értékelésére szolgáló módszerek eredményeinek fejlesztésére és validálására irányuló) projekt eredményeit ismerteti. A projektet hároméves európai együttműködésben, 2009 és 2011 között folytatták, ennek eredményeként tudományos bizonyítékokat, evidenciát szolgáltatott a krónikus betegségek ellátásában a betegségmenedzsment értékelésén alapuló döntéshozatalhoz, és hosszabb távú célja a betegségmenedzsment értékelésére szolgáló módszerek eredményeinek fejlesztése és validálása volt az európai egészségügyi rendszerek számára.

Az első kötet a krónikus ellátás új megközelítéseit alkalmazó 12 európai ország, azaz sokféle helyszín bemutatása mellett számol be a projekt első fázisának eredményeiről, összehasonlításokat végez az iniciatívák kimeneteleivel kapcsolatban, egyben egységes szempontok szerint értékeli is ezeket. A szerzők a krónikus ellátás megközelítéseit előmozdító opciókat ezek előnyeivel és hátrányaival együtt ismertetik a döntéshozók és az egészségügyi szakemberek számára, és a könyv második kötetében nyújtanak részletes áttekintést a projekt alapjául szolgáló 12 ország gyakorlatáról.

A könyv könyvtárunkban megtalálható, letölthető a katalógusunkból.