Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Világegészségügyi Statisztikák, 2015

World Health Organization (Geneva) (CHE) (közread.) : World Health Statistics 2015. — Geneva : World Health Organization, 2015. — 164 p. (L.sz.: WE1089 [DVD/WHO/2015/04])

A „Világegészségügyi Statisztikák, 2015” című évkönyv éves összeállítást nyújt a WHO 194 tagországának egészségüggyel kapcsolatos adatairól, és összefoglalót közöl a Millenniumi Fejlesztési Célok és más ezekkel összefüggő célkitűzések megvalósítása felé tett lépésekről.
Az évkönyv összeállítása – az előző évek gyakorlatát követve – többnyire publikációkra és a WHO szakmai programjai és regionális irodái által felállított és fenntartott adatbázisok anyagára épül, de számos olyan demográfiai és társadalmi-gazdasági adatot is tartalmaz, melyek más szervezetek adatbázisából származnak.
A kiadvány által közölt minden indikátor összeállításba való felvételénél meghatározó tényező volt ezek relevanciája az átfogó népegészségügyi helyzet szempontjából, valamint az adatok hozzáférhetősége és minősége, illetve az ezek alapján végzett becslések eredményeinek megbízhatósága és összehasonlíthatósága.
A vizsgálatban szereplő indikátorok átfogó képet adnak az egyes országok egészségügyi rendszerének aktuális helyzetéről, és az ezeken a területeken élő lakosság egészségi állapotát meghatározó tényezőkről.
A WHO „Világegészségügyi Statisztikák, 2015” című évkönyve által rendelkezésre bocsátott statisztikák a Világszervezet azon célkitűzését szolgálják, hogy könnyebben elérhetővé váljanak az összehasonlító vizsgálatokhoz is felhasználható magas színvonalú statisztikák a világ népességének egészségi állapotáról és az egyes országok egészségügyi rendszeréről.

A kötet könyvtárunkban megtalálható.