Újabb készítményeket engedélyezett az Európai Bizottság

In: Medicalonline

Az Európai Bizottság jóváhagyta a CHMP által januárban forgalomba hozatalra javasolt új gyógyszereket: ezzel ismét a testtömeg-csökkenés és a kórokozók elleni küzdelem terén bővült a terápiás fegyvertár az EU tagállamaiban.
Fogyni vágyóknak

Újabb készítmény segítheti a kóros túlsúly leküzdését. A röviddel ezelőtt engedélyezett Mysimba tabletta(naltrexon és bupropion; Orexigen Therapeutics Ireland Ltd.) után most itt a Saxenda injekciós oldat (előretöltött fecskendőben, Novo Nordisk A/S), amelynek hatóanyaga, a diabétesz kezelésére engedélyezett liraglutid. Az új készítmény szintén az elhízott (testtömegindex [BMI] ≥30 kg/m2), illetve a túlsúlyos (BMI: 27–30 kg/m2), és ennek következtében társbetegségekkel (diabétesz, dyslipidaemia, hipertónia) küzdő felnőttek kezelésére javasolt a csökkent kalóriatartalmú étrend és a rendszeres fizikai aktivitás kiegészítőjeként. Az 1-es típusú glükagonszerű peptid (GLP1) receptorának agonistájaként ható liraglutid testtömeg-csökkentő hatásának feltételezett magyarázata a teltségérzet és a jóllakottság érzésének erősítésével, illetve az éhségérzet tompításával elért étvágyszabályozás. A vizsgálatok tanúsága szerint úgy a Mysimba, mint a Saxenda megfelelő alkalmazásával klinikai szempontból is releváns testtömegcsökkenés érhető el az önmagában alkalmazott étrendi megszorítással és mozgásprogrammal összehasonlítva.

Forrás:http://www.pharmaonline.hu/gyogyszerek/cikk/ujabb_keszitmenyeket_engedelyezett_az_europai_bizottsag?utm_source=newsletter&utm_medium=pharma_online_hirlevel&utm_campaign=13998